Bli en bättre pokerspelare med hold ém skolan
Missa inte dessa fantastiska starterbjudanden!

Regler och villkor tillämnpas, spela ansvarsfullt. 18+

Unibet ger $100-pokerbonus till alla nya kunder!

Spela Poker hos Unibet och få €1000 i välkomstbonus!

Betway ger 500% upp till $5000

»» Fler erbjudanden här.

Läs om Unibet bonus
Läs här om Unibet bonus eller den här artikel om Betway bonus.

Den här sidan som listar pokerbonusar skriver också om Unibet bonus.


·Hold em skolan
·Blandade ämnen
·Cashgame
·Money management
·Online poker
·Pokerböcker
·Pokererbjudande
·Pokerturneringar
·Spelmonopol
·Strategi
·Texas holdém regler






















Poker – ett ekosystem av naturliga spelvariationer

”Jag älskar poker” kan man höra var och varannan kotte utropa idag. Men det är ungefär som att säga ”jag älskar mat”. All mat jämt, eller vissa rätter i vissa sammanhang – kan du vara lite mer specifik?



Poker finns i en mängd varianter, som kan spelas med olika satsningsstrukturer, i olika tävlingsformat, live eller på nätet. Du kan lätt gå vilse, men du behöver aldrig tröttna på poker! (Här kan du spela online poker)

Texas, Omaha eller någon annan plats?

Det första du måste bestämma dig för är vilken variant du vill spela. Den vanligaste idag är utan jämförelse Texas Holdem (Texas Holdem Regler).

Sen kommer en rad varianter som alla hyfsat rutinerade spelare behärskar hyfsat väl: Sjukorts stöt (du får sju kort varav fyra öppna), mörkpoker (fem dolda kort och ett byte) och Omaha (som holdem men med fyra hålkort).

Mer exotiska varianter är spel som Sökö och femkorts stötpoker, Triple Draw(mörkpoker med tre byten), Americana och Telesina (varianter av femkorts stöt med strippad lek), femkorts Omaha, Crazy Pineapple (trekorts holdem) och så vidare i evigheters evighet.

Många av spelen kan delas in i undervarianter beroende på om det är den högsta handen som vinner potten (högpoker), eller om det är den lägsta som vinner (lågpoker), eller om högsta och lägsta handen delar potten lika, så kallad split pot.

När det gäller de låga händerna kan du välja dels om esset ska räknas som enbart högt eller både högt och lågt (då som en etta), dels om du ska bortse från stegar och färger eller inte.

Högpoker, lågpoker eller både och?

Räknar man esset som lågt och bortser från stege och färg är den lägsta möjliga handen är A-2-3-4-5 (”the wheel”). Om man räknar esset som enbart högt och inte bortser från stegar blir den lägsta handen 2-3-4-5-7. I en del varianter av lågpoker diskvalificeras låga händer vars högsta kort är nio eller högre (kallas ibland ”eight or better”).

De vanligaste exemplen på spel med låga händer är Omaha Low och Omaha High-Low Split, Razz (sjukorts stöt låg), sjukort high-low split, och 2-7 Triple Draw (enbart låg).

Kan du välja bland alla dessa spel? No problems, du kan faktiskt spela flera på en gång!

På senare tid har ett spel som kallas HORSE blivit mycket populärt. Det innehåller alternerande blindsperioder med Holdem, Omaha, Razz, Sjukort och sjukort high-low split Eight or better. En liknande variant kallas SHOE. Den innehåller samma spel förutom Razz. Båda finns att tillgå på ett antal pokersajter.

Dealers choice för den mångsidige

Om du inte är nöjd med de färdiga paketerbjudandena kan du börja snegla på det som kallas dealers choice. Där väljer den spelare som sitter på knappen vilken variant ni ska spela i just den given.

Vilka varianter som är valbara bestämmer man i förväg (oftast), och det kan röra sig allt från holdem-omaha-sjukort till helt fria varianter, bara man kan förklara reglerna för medspelarna.

Var och en av alla dessa pokervariationer kan spelas med olika satsningsstrukturer: fastlimit, spread limit, pottlimit eller no limit. På teve visas nästan enbart no limit, där spelarna vid varje satsningstillfälle kan satsa allt de har kvar framför sig (däremot aldrig mer än så, man tillämpar s k table stakes). I pottlimit kan du höja så mycket som finns i potten (efter att du har synat den senaste satsningen).

Varje satsningsstruktur är en egen vetenskap

I fastlimit (fixed limit) görs alla höjningar med ett fördefinierat belopp, som dock ofta dubblas efter de inledande satsningsomgångarna. Då är ofta det högsta tillåtna antalet höjningar i varje runda också förutbestämt till tre eller fyra.
När man spelar spread limit måste alla höjningar ligga inom ett förutbestämt, fast intervall. Det är alltså lite mer flexibelt än fastlimit, men potterna växer inte lika snabbt som i pottlimit eller no limit.

Man kan inte generellt säga ett den ena strukturen är svårare eller ”farligare” än den andra. Alla har sina svårigheter, och farligheten beror enbart på hur högt man spelar. Fastlimit med mörkar på $1000/2000 är förstås farligare för pappas plånbok än no limit med mörkar på $0.10/0.25.

Vissa spel anses passa bättre med vissa satsningsstrukturer. T ex är no limit Omaha och no limit sjukort inte så vanliga. De är så kallade floppspel och gynnas inte av allin-satsningar före floppen. Holdem spelas med alla satsningsstrukturer, men man ser sällan mörkpoker spelas med fastlimit – det blir antagligen för tråkigt.

Turneringspokern sveper över världen

Som om det inte vore nog kan alla varianter spelas med olika antal spelare vid bordet: fullbord (åtta till tio spelare beroende på variant och pokersajt), shorthanded (fem eller sex spelare), eller headsup (två spelare).

Det har blivit mer och mer populärt med shorthanded och headsup, spelsätt som båda ger möjlighet till ett mer aktivt spel. Vanlig fulbordspoker kräver mycket tålamod, och är därmed totalt omodernt.

Vi ser hur antalet varianter fullkomligt exploderar, men än är vi inte klara! Samtliga spel kan (i princip) spelas som antingen kontantspel (cash game) eller som en tävling (turnering), och det finns ett stort antal olika tävlingsformer.

Det grundläggande tävlingsformatet är utslagningstävlingen (freezeout). Alla spelare bidrar med ett fast belopp till prispoolen (inköp) och börjar med lika många marker. När markerna tar slut är man utslagen. Prispoolen delas (oftast) på de främsta placeringarna, med en stark tyngdpunkt på de allra främsta.

Småtävlingar, stortävlingar och satelliter

En tävling kan omfatta allt från ett tjugotal spelare till 8.600 (WSOP 2006) eller över 10.000 i turneringar på nätet. För att föra tävlingen till ett avgörande inom rimlig tid höjer man med jämna mellanrum de obligatoriska satsningarna.

En del spel spelas med mörkar, andra med ante. Ofta betalar spelarna både mörkar och ante, särskilt i senare skeden av turneringar. Utslagningsmomentet, prisfördelningen, och blindshöjningarna gör att tävlingar innehåller en lång rad komplikationer som påverkar spelarnas strategier, och som kontantspelet saknar.

Ibland tillåts spelarna att köpa mer marker en eller flera gånger under tävlingens inledning, t ex första timmen. Det kallas återköp (rebuy). Efter den inledande rebuyfasen fortsätter tävlingen som en vanlig utslagstävling.
En del stora tävlingar kan ha väldigt höga inköp, t ex $10.000. För att göra det möjligt för vanliga dödliga att spela i dem, ordnar man regelmässigt kvaltävlingar (satelliter).

En satellit är som en vanlig tävling (utslagning eller rebuy), där prispoolen istället för kontanter består av ett antal platser i en större tävling. Till exempel kan 1000 spelare betala $100 var och tävla om tio platser i en tävling med inköp på $10.000.

Små tävlingar med endast ett bord kallas grytor (sit and go). De startar så snart det rätta antalet spelare har dykt upp, och mörkarna höjs antingen med fasta tidsintervaller eller varje gång man har spelat ett bestämt antal givar, t ex tio. På nätet förekommer även sit-and-go-tävlingar med flera bord, faktiskt ända upp till 20 bord med totalt 180 spelare (på Poker Stars).

Roten till allt gott – det gamla kontantspelet

Kontantspel är det gamla hederliga sättet att spela poker: spelare kommer och går som de vill (om det finns plats vid bordet). Tar markerna slut kan du alltid köpa nya. Vissa purister anser att kontantspel är riktig poker och att tävlingspoker inte är det; kanske för att de gillar att skrämma motståndarna genom att spela med ofantliga markerstaplar.

I Sverige har den traditionella pokerformen varit no limit mörkpoker, medan amerikanerna traditionellt har spelat mest fastlimit sjukort. Men det var före nätpokern, tevepokern, kändispokern och den globala holdemexplosionen.




Fler artiklar om texas holdém regler
· Poker – ett ekosystem av naturliga spelvariationer
· Texas hold'em regler




Publicera artikel · Om holdemskolan.se · Sitemap · Pokerbonus

Den här webbplatsen innehåller annonser och affiliatelänkar.